Verschil tussen Zappazeep en fabriekszeep

Gepubliceerd op 12 oktober 2022 om 10:30

Welkom op de eerste blogpost van zappazeep. In deze blog gaan we het uitgebreid hebben over het verschil tussen de zepen van zappazeep en fabriekszeep. Hier zit namelijk een groot verschil tussen.

Allereerst is het handig om jullie wat meer te vertellen over wat zeep nou eigenlijk is, ofja vooral waar het van gemaakt wordt.

Simpel gezegd bestaat zeep, van oudsher en ook de zepen van zappazeep, uit 3 basis ingrediënten. Water, vetten (zoals olijfolie en kokosolie) en natrium hydroxide. Wanneer je natrium hydroxide mengt met water, ontstaat er loog. Als je deze loog weer mengt met de oliën ontstaat er zeep, in feite een chemische reactie.

 

Boters
Loog

Het klinkt misschien gek dat wij natrium hydroxide gebruiken voor het productieproces van onze zepen, maar zonder natrium hydroxide is het niet mogelijk om zeep te maken. Geen zorgen, want tijdens het rijpingsproces van de zepen verdampt de natrium hydroxide er compleet uit en houd je een natuurlijk stuk zeep over. 

Door het gebruik van etherische oliën, oftewel de geurstoffen van planten, creëren we de heerlijke geuren in de zepen. Ook de kleuren van de zepen zijn op basis van plantaardige stoffen.  

Etherische oliën

Bij het zeep maken, ook wel verzeping genoemd, ontstaat er glycerine. Veel mensen hebben wel eens van glycerine gehoord, maar wat is het nou precies? Glycerine is belangrijk voor de hydratatie van de huid. Het kan makkelijk door de huid worden opgenomen en bindt zich vervolgens aan water zodat je huid minder vocht verliest. In zeep komt glycerine dus van nature voor. Doordat glycerine zulke fijne eigenschappen bevat werd het een kostbaar product met als gevolg dat in de fabrieken de glycerine uit de zeep word geëxtraheerd. De glycerine word vervolgens weer gebruikt in andere middelen zoals voedsel, cosmetica en zelfs medicatie. De zeep die je na het extractieproces overhoudt (dus zonder glycerine) reinigt nog wel je huid maar verzorgt niet meer en voelt stroef aan op de huid.

In de negentiende eeuw werd er voor het eerst vloeibare zeep ontwikkeld en met de jaren werd het gebruik ervan steeds populairder. De vaste blokken zeep maakten plaats voor zeep in plastic flessen. Dit bracht echter veel nadelen met zich mee. En dan hebben we het niet alleen over de schade die de plastic verpakkingen aanricht aan de natuur, ook veranderde de samenstelling van de zepen. Het werd niet meer gemaakt op de ambachtelijke manier van oliën en loog, maar van agressieve en synthetische stoffen die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en zorgen voor uitdroging en gevoeligheid.  

In tegenstelling tot vloeibare zeep worden de zepen van zappazeep gemaakt op basis van biologische oliën en boters, etherische oliën en plantaardige stoffen. Daarnaast bevatten ze geen microplastics en toegevoegde agressieve- en synthetische stoffen. Een vast blok zeep reinigt en verzorgd de huid dus op een natuurlijke manier. Ook bevatten onze zepen de van nature voorkomende glycerine, waardoor de zeep heerlijk zacht op je huid aanvoelt en ook nog eens verzorgend werkt.

Omdat onze zepen geen toegevoegde stoffen bevatten zijn onze zepen veel beter voor het milieu. Veel van die toegevoegde stoffen in vloeibare zeep zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Tegenwoordig zitten er ook microplastics in zeep, shampoo's en scrubs. Dit zijn hele kleine bolletjes, die je nauwelijks met het blote oog kunt zien. Omdat ze zo klein zijn worden ze zelfs niet gefilterd door de rioolwaterzuivering en komen terecht in de oceaan en ons drinkwater. Ontzettend schadelijk voor zowel de natuur, de dieren en de mens.

Gelukkig wordt men steeds bewuster van de voordelen van een vast stuk zeep waardoor meer mensen hun vloeibare zeep weer vervangen met vaste stukken zeep. Hopelijk hebben we ook jou kunnen overtuigen tot het gebruiken van onze biologische en natuurlijke zepen, mocht je natuurlijk niet al overtuigd zijn. Ga naar de Shop voor al onze zepen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Bo Bardoul
2 jaar geleden

Als een paar keer de zepen van Tedje mogen proberen.
Ze ruiken heerlijk en voelen zacht aan voor de huid.
Het is ook leuk dat er zo veel verschillende soorten zijn. Op deze manier kun je ze allemaal uitproberen en kijken wat bij je past.
Je doet heel lang met één zeepblokje en de geur blijft even sterk als in het begin.

Top product!

Tedje
2 jaar geleden

Dankjewel voor de mooie reactie Bo, en fijn dat de zepen zo goed bevallen! Dat ze lekker zacht zijn voor de huid en ook nog eens goed ruiken vinden we super om te horen.

Liefs Tedje van Zappazeep

Fran
2 jaar geleden

Heerlijke geurende handgemaakte zeep!
Mooi dat je dit product helemaal zelf met passie ontwikkeld hebt. En de website ziet er ook top uit.

Tedje
2 jaar geleden

Dankjewel Fran voor de reactie. Wat begon als een hobby groeide uiteindelijk uit tot een echt bedrijf. Fijn om te horen!

Liefs Tedje van Zappazeep

Geertje
2 jaar geleden

Beste Zappazeep,

Ik werd meteen verliefd op de prachtige kleuren van jullie zepen. Zou er zo in willen happen. Ik heb nog een tip voor iedereen die deze heerlijke handzepen wil gaan gebruiken. Gebruik i.p.v. een zeepbakje een wollen zeepmatje, absorbeert meteen alle overtollig water en de zeep blijft prachtig droog. De zeep is echt geweldig zacht en ruikt heerlijk. en je kunt ze heel lang gebruiken.
Dank jullie wel voor dit mooie natuurproduct.

Tedje
2 jaar geleden

Hoi Geerte,

Wat goed om te horen dat de zepen zo goed bevallen en wat een geweldige tip voor de zeepgebruikers. Een wollen zeepmatje werkt inderdaad erg fijn en staat ook nog eens leuk in de badkamer.

Liefs Tedje van Zappazeep