Het verhaal achter de Wijn Zeep

Gepubliceerd op 21 januari 2024 om 17:13

Het idee

In de zomer van 2023 kreeg ik een berichtje van Cecile (van Cecile.wine) met de vraag of het mij leuk leek om samen een Wijn zeep te ontwikkelen. Ik weet dat je met hele diverse ingrediënten zeep kan maken, van bier tot wortelsap, maar een Wijn zeep was nog niet eerder in mij opgekomen. Wat een spontaan en interessant voorstel! Ik ben meteen het internet gaan afpluizen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het gebruik van wijn in een zeep en al gauw maakte we een afspraak om over het idee te brainstormen. 

Wie is Cecile?

Cecile heeft een grote liefde voor alles wat met wijn te maken heeft. Ze geeft wijnworkshops en wijn-spijs events waar al je zintuigen op scherp worden gezet. Wat zie ik, wat ruik ik en wat proef ik en wat betekent dat allemaal? 

Naar eigen zeggen is Cecile altijd bezig met geuren en is ze ook kritisch op welke producten er in de badkamer worden gebruikt. Een tijd geleden kocht ze bij haar favoriete kledingwinkel (Our Favourite Shop) in Roermond onze Kruidige Koffie Zeep. Cecile was meteen enthousiast over de zeep! Dit had Cecile te zeggen over onze Kruidige Koffie Zeep: "Een prachtig product, want de zeep is volledig natuurlijk en biologisch, verzorgend, duurzaam en heeft een heerlijke geur."

Het proces

Het zaadje was geplant! Tijdens de eerste ontmoeting hadden we meteen een klik. Meerdere inspirerende en gezellige brainstormsessies volgden, altijd met een kopje thee erbij en vaak iets wat we zelf gebakken hadden. 

De eerste stap was om in theorie uit te denken hoe een Wijn Zeep kan ruiken, met als extra uitdaging, passend bij onze visie en aanpak, puur op basis van natuurlijke geuren / etherische oliën. Alle etherische oliën die ik op voorraad had werden uit de kast getrokken, en geloof me, dit is een behoorlijke verzameling... Aan elk flesje hebben we zorgvuldig geroken en we zijn verschillende combinaties van etherische oliën gaan maken om te kijken hoe de geuren zich tot elkaar verhouden. Voor een geurfreak zoals Cecile was dit echt het walhalla! Op basis van de door ons bedachte combinaties maakte ik een aantal testzepen. Deze lagen bij ons beide door het hele huis. Telkens maar ruiken, handen wassen, douchen en notities maken. We hebben ons laten inspireren door de geurnoten van een houtgelagerde Viognier met bloemige tonen en iets kruidigs van het hout. Toen de zeep klaar was, had Cecile ook meteen een associatie met Assyrtiko, die bijzondere inheemse druif van het Griekse eiland Santorini, vooral door de rijpe citrustonen in de zeep.

 

We hebben er uiteindelijk voor gekozen om geen echte wijn te verwerken in de zeep. Dat vonden we beide zonde van zo'n heerlijke wijn. Het Wijn element in onze Wijn Zeep komt dus puur door de geurnoten van de wijn die we middels etherische oliën zo goed mogelijk hebben kunnen nabootsen. 

 

Uiteindelijk kozen we unaniem voor wat nu onze Wijn Zeep is. Wat een heerlijke en complexe geur. Er moest natuurlijk ook nagedacht worden over het uiterlijk van de zeep en over de verpakking. Met groene klei hebben we een marmerstructuur gecreëerd die de Wijn Zeep nog een beetje mooier en verzorgender maakt. Ook het etiket hebben we samen ontworpen, zie je de zeepbellen / druiven ook?

Waar vind je onze Wijn Zeep?

De Wijn Zeep kun je uiteraard vinden in onze eigen webshop.

 

Mocht je bij een van de Wijnevents van Cecile aanwezig zijn, dan kun je ook bij Cecile de Wijn Zeep kopen. Voor meer informatie over Cecile en haar wijnevents ga je naar: https://www.cecile.wine/ 

 

Daarnaast is de Wijn zeep verkrijgbaar in de volgende winkels:

- bij Our Favourite Shop in Roermond

- bij Bovino in Maastricht

- bij OdieWijn in Steenwijk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.