Tips voor een duurzamer leven

Gepubliceerd op 25 januari 2023 om 10:59

Wil jij ook een plasticvrije badkamer en gebruik maken van natuurlijke verzorgingsproducten maar weet je niet goed waar te beginnen?

Een aantal jaren geleden liep ik hier ook tegenaan. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel opties, ook al kunnen die soms juist erg overweldigend zijn. Ik vertel jullie waarom ik voor een duurzamer leven heb gekozen, waarom ik mijn eigen zeep ben gaan maken en geef tips die jou ook op weg kunnen helpen naar een duurzamer leven.

Ik kom uit een familie van natuurliefhebbers waar respect voor onze planten en dieren vanzelfsprekend is. Mijn vader werkt als ecoloog en heeft mijn broer en mij van kinds af aan al bijgebracht waarom het leven met de natuur, en niet het leven enkel van de natuur, zo belangrijk is. Maar goed, er zit toch wel een verschil tussen een natuurliefhebber zijn, of een verschil in de wereld willen maken door duurzamer te gaan leven.

 

Een aantal jaren geleden besefte ik eigenlijk pas wat voor impact bepaalde keuzes hebben op onze wereld en vond ik dat het tijd was voor verandering. Ik wilde duurzamer gaan leven om zo niet alleen voor onze planeet, vol met prachtige planten en dieren, maar ook voor mezelf goed te gaan zorgen.

 

Het eerste wat ik veranderde in mijn levensstijl was mijn voeding. Ik begon vegetarisch te eten, zoveel mogelijk biologische ingrediënten te kopen en ‘proberen’ zo min mogelijk producten in plastic verpakkingen te kopen. Ik zeg proberen tussen aanhalingstekens omdat het tegenwoordig in de normale supermarkt nogal moeilijk is om je groenten zonder plastic te kunnen kopen. Iets waar ik me ontzettend aan kan ergeren.

 

De volgende stap die ik nam was op het gebied van verzorging. Ik had inmiddels geleerd dat het gebruik van verzorgingsproducten vol met agressieve stoffen en plastic niet alleen ontzettend slecht zijn voor het milieu maar ook nog eens voor je eigen huid. Maar waar moest ik in godsnaam beginnen? Welke producten kon ik dan het beste gebruiken? En welke vooral ook juist niet?

Tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei duurzame verzorgingsproducten te krijgen, maar helaas zijn er ook bedrijven die misbruik maken van de term ‘natuurlijk’, wat ook wel greenwashing genoemd wordt. Zo claimen ze gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten en geen onnodige stoffen in hun producten te verwerken. Echter zie ik toch vaak op etiketten van bijvoorbeeld ‘natuurlijke’ zeepbars ingrediënten staan waarvan ik als zeepmaker denk: dit hoeft er absoluut niet in als je voor zo natuurlijk mogelijk wilt gaan. Zie je een ingewikkeld etiket op een product staan, zoek de ingrediënten dan eens op en probeer er achter te komen of deze ingrediënten wel of niet zuiver zijn. Je kunt tegenwoordig gelukkig gemakkelijk en snel veel informatie vinden op het internet. *

 

Als eerste ben ik mezelf gaan afvragen welke verzorgingsproducten ik echt nodig had en welke ik eigenlijk best kon laten staan. Laten we eerlijk zijn, niks is zo duurzaam dan zo weinig mogelijk 'onnodige' producten gebruiken. Ik merkte dat ik eigenlijk nauwelijks producten hoefde te gebruiken in mijn verzorgingsroutine. Waar ik eerst allerlei verschillende potjes en flesjes had staan voor mijn huid en haar gebruik ik nu mijn eigen gemaakte zeep, eigen gemaakte body butter, een dagcrème voor mijn gezicht en af en toe jojoba olie om de punten van mijn haren te hydrateren. Probeer bij jezelf eens na te gaan of je echt alle producten nodig hebt die je op het moment gebruikt. 

 

Als je eenmaal weet welke producten essentieel zijn voor je verzorgingsroutine, ga dan opzoek naar natuurlijke alternatieven. Voor natuurlijke zeep raad ik je natuurlijk aan om de zepen van Zappazeep te gebruiken, zie onze Shop voor alle zepen.

Het boek 'Dit is een goede gids' van Marieke Eyskoot heeft mij destijds veel inzichten gegeven over de verschillende duurzame mogelijkheden en merken. Een geweldig boek vol met tips over voeding, fashion en verzorging maar ook over reizen, wonen, werken en vrije tijd. Een aanrader om te lezen! https://www.mariekeeyskoot.nl/dit-is-een-goede-gids/

Dit is een goede gids - Marieke Eyskoot

Doe het wel stap voor stap. Je hoeft niet van vandaag op morgen volledig anders te gaan leven. Begin klein zodat het niet te overweldigend wordt en je het ook vol kan houden. En onthoud dat elke stap, of die nou klein of groot is, een stap in de goede richting is. Geef jezelf de tijd om te leren wat voor jou goed werkt. 

 

Toen ik eenmaal wist welke producten ik wilde gebruiken kwam bij mij het idee om deze producten gewoon zelf te gaan maken. Ik kocht een prachtig boek over zeep maken en kreeg nog wat interessante boeken van mijn vriend over kruidengeneeskunde en het gebruik van etherische oliën in zeep. En zo werd de eerste zeep gemaakt, en al gauw de tweede, de derde en ondertussen kan ik al niet meer tellen hoeveel zepen ik inmiddels gemaakt heb. Het mooie aan zeep maken vind ik dat je zelf in de hand hebt welke ingrediënten je gebruikt en uiteindelijk je lichaam mee wast. Dan weet je zeker dat er geen synthetische of agressieve stoffen je huid intrekken. 

Ik werd verliefd op het maken van zepen maar ook op het gebruik van de zepen. Mijn vriend die zich voorheen zo min mogelijk wilde wassen met zeep i.v.m. zijn gevoelige huid en eczeem klachten, kon eindelijk weer zeep gebruiken zonder daarna last te krijgen van jeuk, eczeem of een droge huid. Dit was voor mij de doorslag om mijn zepen met jullie te delen. Ik creëerde negen verschillende zepen waarbij het volgende voor mij belangrijk was:

  • De ingrediënten van de zeep zijn biologisch gecertificeerd.
  • De zeep wordt gemaakt met koudgeperste oliën.
  • De zeep bevat de van nature ontstane glycerine.
  • De zeep wordt geparfumeerd met etherische oliën.
  • De kleuren in de zeep zijn afkomstig van plantaardige bron.
  • De zepen zijn volledig veganistisch.
  • De verpakking van de zeep bevat geen plastic.

De natuurlijke zepen van zappazeep zijn daarom goed voor natuur en huid. Het droogt je huid niet uit maar reinigt je huid op een zachte en verzorgende manier. Dan spreek je echt van een natuurlijk stuk zeep. 

 

Nog wat extra tips die ik zelf graag toepas:

Zorg dat je altijd een draagtas meeneemt als je op pad gaat. We zullen het allemaal herkennen dat je soms langs een winkel loopt en plots denkt 'hey...dit product heb ik nodig' om vervolgens bij de kassa aan te komen en je weer een plastic tasje meekrijgt voor de grote verzameling die je thuis al hebt liggen. Door standaard een draagtas in je handtas of jas te stoppen voorkom je dat je weer een extra plastic tas moet kopen om je spullen mee te nemen.

 

Tweedehandswinkels! Je vind er soms te gekke spullen voor een kleine prijs. Zo heb ik een deel van mijn servies van de tweedehandswinkel. Ook mijn weckpotten, die ik gebruik voor het opslaan van klei en planten die ik gebruik bij het zeep maken, komen van de tweedehandswinkel. En breng ook vooral de spullen die je niet meer gebruikt naar een tweedehandswinkel. Zonde als ze stof staan te vangen terwijl je iemand anders er misschien heel blij mee kan maken. 

 

Denk goed na over online kleding shoppen. Persoonlijk heb ik te vaak negatieve ervaringen met online shoppen gehad waardoor ik het nu eigenlijk nauwelijks meer doe. Het lijkt namelijk gemakkelijk, je scrolt wat op het internet en op elke site zie je wel duizenden artikelen staan die je kunt kopen. Op de foto's wordt het kledingstuk zo perfect mogelijk in beeld gebracht, maar als je het dan in huis krijgt lijkt 9 van de 10 keer de kleur of de stof toch heel anders dan op de foto. Je kunt het artikel ook niet van te voren passen, dus als het toch net niet lekker zit of simpelweg niet goed past moet je het kledingstuk weer terug sturen. Zonde van de verzending van het product en helemaal zonde van de materialen als het kledingstuk nooit gedragen wordt omdat het niet voldeed aan je verwachtingen. Daarnaast heb ik bij mezelf gemerkt dat je veel sneller geneigd bent om aankopen te doen als je online shopt. Je hebt zoveel verschillende opties en bij online shoppen kun je soms toch wat roekelozer met je geld om gaan. Als je de artikelen dan eenmaal binnen hebt ga je je pas afvragen of je die broek wel echt nodig had.

 

Laatste tip:  Neem vaker de fiets, kost je niks en is ook nog eens gezond!

 

Ik hoop dat jullie deze tips goed kunnen gebruiken en laat vooral in de reacties weten als jij goede aanvullende tips hebt voor een duurzamer leven die je graag zou willen delen! 

 

 

 

 

 

 

 

*De etikettering van verzorgingsproducten kan nogal ingewikkeld en verwarrend zijn. Dit heeft te maken met de Cosmetica Wetgeving die in Europa geldt. Voor meer informatie over de etikettering die je op de zepen van zappazeep ziet staan zie onze pagina met uitleg over de ingrediënten: https://www.zappazeep.nl/ingredienten.

Ook staat op onze website bij elke zeep in de shop de Nederlandse benaming die gelukkig een stuk gemakkelijker te begrijpen is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.